Tuesday, September 1, 2009

Apakah kita sudah MERDEKA??????

Apakah kita sudah MERDEKA??????

"Assalamua'alikum wbt dan salam 1 ukhwah,
Syukur kehadrat Ilahi, kerana kita dikurniakan IMAN dan ISLAM yang merupakan ni'mat dan rahmat yang amat berharga dan tiada tandinganya.

Firman Allah swt Surah Al-Baqarah: 21-22 bermaksud:"Wahai manusia, abdikanlah dirimu kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dan mencipta orang-orang yang terdahulu sebelum kamu supaya kamu bertaqwa. Dialah juga yang telah mencipta untuk kamu bumi menjadi hamparan, dan langit sebagai binaan dan dia menurunkan daripada langit air hujan, maka dia mengeluarkan dengannya daripada buah-buahan yang menjadi rezeki kepada kamu. Maka janganlah kamu mengadakan sekutu-sekutu bagi Allah pada hal kamu mengetahui."

Berdasar firman Allah tersebut, dapatlah kita fahami bahawa apabila seluruh alam termasuk manusia hanya mengabdikan diri kepada Allah membuktikan itu adalah tanda diri kita sudah merdeka. Hal ini kerana, mereka tidak terikat daripada sebarang bentuk penghambaan.

Muslimin dan muslimat sekalian.
Erti merdeka yang sebenar ialah kemerdekaan yang bukan sahaja kemerdekaan jasmani sahaja tetapi rohani turut dimerdekakan. Ini bererti iman dan seluruh sistem di dalam tanah air itu hendaklah dimerdekakan. Ini bererti memerdekakan sebarang ketundukkan kepada yang lain daripada Allah s.w.t.

Ketegasan dan pendirian Islam jelas tergambar daripada kata-kata Rubie B, Amir ketika menemui Rustam pemimpin Rom:

"Allah mengutus kami untuk mengeluarkan sesiapa yang mahu, daripada mengabdikan diri kepada Allah, daripada kezaliman pelbagai agama kepada keadilan Islam dan daripada dunia yang sempit kepada keluasa dunia dan akhirat."

Itulah kemerdekaan yang sebenar, bukan sekadar kemerdekaan untuk beberapa tahun dan beberapa abad. Kemerdekaan yang mempunyai wawasan dari dunia sehingga akhirat yang kekal abadi.

Hadirin dan hadirat yang dihormati.

Kita melihat dunia barat yang memperjuangkan kemerdekaan, kebebasan dan hak asasi manusia dengan menggelarkan sistem mereka sebagai demokrasi. Sedangkan demokrasi yang menjadi sistem mereka itu telah dipimpin oleh mereka yang berjiwa kezaliman dan mereka sendiri yang merobek demokrasi itu sendiri.

Kita perlu bermuhasabah, walaupun kita telah merdeka daripada penjajahan Inggeris, tetapi dalam masa yang sama adakah pemikiran kita sudah merdeka dari pemikiran yang negatif yang ditinggalkan oleh Inggeris?

Akhirnya, marilah kita memahami hakikat kemerdekaan yang sebenar.

Wallhu A'lam.

SEDIKIT NASIHAT MENGENAI CARA-CARA MENDIDIK KAUM WANITA

SEDIKIT NASIHAT MENGENAI CARA-CARA MENDIDIK KAUM WANITA

Jangankan lelaki biasa, Nabi pun terasa sunyi tanpa wanita. Tanpa mereka, hati, fikiran dan perasaan lelaki akan resah. Masih mencari walaupun sudah ada segala-galanya. Apa lagi yang tidak ada di syurga, namun Nabi Adam a.s tetap rindukan Siti Hawa. Kepada wanitalah lelaki memanggil ibu, isteri atau puteri. Dijadikan mereka dari tulang rusuk yang bengkok untuk diluruskan oleh lelaki, tetapi kalau lelaki sendiri yang tak lurus, tak mungkin mampu nak meluruskan mereka. Tak logik kayu yang bengkok menghasilkan bayang-bayang yang lurus.

Luruskanlah wanita dengan cara yang ditunjuk Allah, kerana mereka dicipta sebegitu rupa oleh Allah. Didiklah mereka dengan panduan dariNya. JANGAN CUBA JINAKKAN MEREKA DENGAN HARTA, NANTI MEREKA SEMAKIN LIAR. JANGAN HIBURKAN MEREKA DENGAN KECANTIKAN, NANTI MEREKA SEMAKIN MENDERITA. Yang sementara itu tidak akan menyelesaikan masalah. Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal, disitulah suisnya.

AKAL SETIPIS RAMBUTNYA, TEBALKAN DENGAN ILMU. HATI SEPARUH KACA, KUATKAN DENGAN IMAN. PERASAAN SELEMBUT SUTERA, HIASILAH DENGAN AKHLAK. Suburkanlah kerana dari situlah nanti mereka akan nampak nilaian dan keadilan Tuhan. Akan terhibur dan bahagialah hati mereka, walaupun tidak menjadi ratu cantik dunia, presiden ataupun perdana menteri negara atau women gladiator. Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan. Itu bukan diskriminasi Tuhan. Sebaliknya di situlah kasih sayang Tuhan. Kerana rahim wanita yang lembut itulah yang mengandungkan lelaki-lelaki waja - negarawan, karyawan, jutawan dan 'wan-wan' yang lain.

Tidak akan lahir superman tanpa superwoman. Wanita yang lupa hakikat kejadiannya, pasti tidak terhibur dan tidak menghiburkan. Tanpa ilmu, iman dan akhlak, mereka bukan sahaja tidak boleh diluruskan, bahkan mereka pula membengkokkannya. LEBIH RAMAI LELAKI YANG DIROSAKKAN OLEH PEREMPUAN DARIPADA PEREMPUAN YANG DIROSAKKAN OLEH LELAKI. SEBODOH-BODOH PEREMPUAN PUN BOLEH MENUNDUKKAN SEPANDAI-PANDAI LELAKI.

Itulah akibatnya apabila wanita tidak kenal tuhan. Mereka tidak akan kenal diri mereka sendiri, apalagi mengenal lelaki. Kini bukan saja ramai boss telah kehilangan secretary, bahkan anak pun akan kehilangan ibu, suami kehilangan isteri dan bapa akan kehilangan puteri. Bila wanita derhaka, dunia lelaki akan huru-hara. Bila tulang rusuk patah, rosaklah jantung, hati dan limpa. Para lelaki pula jangan hanya mengharapkan ketaatan tetapi binalah kepimpinan. Pastikan sebelum memimpin wanita menuju Allah, pimpinlah diri sendiri dahulu kepadaNya. Jinakkan diri dengan Allah, nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah kepimpinan kita. JANGAN MENGHARAPKAN ISTERI SEPERTI SAYYIDATINA FATIMAH RA, KALAU PERIBADI BELUM
LAGI SEPERTI SAYYIDINA ALI RA...

PERBALAHAN MALAIKAT RAHMAT DAN MALAIKAT AZAB

PERBALAHAN MALAIKAT RAHMAT DAN MALAIKAT AZAB

Pada zaman dulu, ada seorang lelaki yang telah membunuh 99 orang. Dia ingin menjumpai pendita untuk meminta fatwa supaya dia dapat bertaubat dari dosanya. Sebaik saja berjumpa, dia pun menerangkan bahawa dia telah membunuh 99 orang dan bertanya sama ada dia masih ada peluang untuk bertaubat. Pendita dengan tegas mengatakan dia tidak boleh bertaubat kerana dosanya terlalu banyak. Lelaki itu mejadi marah dan terus membunuh pendita itu, menjadikannya mangsa yang ke-100.

Dia masih ingin untuk bertaubat dan terus mencari kalau-kalau ada ulama yang boleh membantunya. Akhirnya dia berjumpa dengan seorang ulama. Dia menceritakan bahawa dia telah membunuh 100 orang dan bertanya sama ada Allah masih menerima taubatnya. Ulama itu menerangkan dia masih ada harapan untuk bertaubat.

Seterusnya dia menyuruh lelaki itu pergi ke sebuah negeri di mana terdapat sekumpulan abid (orang beribadat). Apabila sampai di sana nanti, ulama itu Menyuruhnya tinggal di sana dan beribadat bersama mereka. Ulama itu melarangnya pulang ke negeri asalnya yang penuh dengan maksiat. Lelaki itu mengucapkan terima kasih lalu terus menghala ke negeri yang diterangkan oleh ulama tadi. Sebaik saja sampai separuh perjalanan, dia jatuh sakit lalu meninggal dunia.

Ketika itu t’jadilah p’balahan antara dua malaikat, iaitu Malaikat Rahmat dan Malaikat Azab. Malaikat Rahmat ingin mengambil roh lelaki itu krn pd pendapatnya dia adlh org baik lantaran azamnya utk bertaubat sementara Malaikat Azab mengatakan dia mati dlm su'ul-khatimah krn dia telah membunuh 100 org dan masih blm membuat sebarang kebajikan. Mrk saling berebutan dan tidak dpt memutuskan keadaan lelaki itu.

Allah kemudian menghantar seorg malaikat lain berupa manusia utk mengadili perbalahan mrk berdua. Dia menyuruh malaikat itu mengukur jarak tempat kejadian itu dgn kedua-dua tempat; adakah tempat kejadian itu lebih dekat dgn tempat kebajikan yg hendak dituju atau lebih dekat dgn tempat dia mula b’tolak. Sekiranya jaraknya lebih dekat dgn tempat kebajikan, dia kepunyaan Malaikat Rahmat. Setelah diukur, didpti jarak ke negeri kebajikan melebihi kadar sejengkal saja. Lalu roh lelaki itu terus diambil oleh Malaikat Rahmat. Lelaki itu akhirnya m’dpt pengampunan Allah.

MORAL & IKTIBAR

1 Allah Maha Pengampun Lagi Maha Mengasihani
2 Orang yang berbuat dosa hendaklah diiringi dengan penyesalan dan taubat.
3 Jangan merasa putus asa dari rahmat Allah meskipun telah melakukan dosa yang sangat banyak kerana rahmat Allah sangat luas dan lebih besar daripada dosa besar yang kita lakukan.
4 Menjalankan amar makruf dan nahi mungkar hendaklah dgn hikmah dan bijaksana.
5 Fatwa yg salah dan tidak b’landaskan hukum sebnr hanya menyusahkan diri sendiri
6 Pelepasan dari azab diperolehi hanya dengan berlebihnya timbangan kebajikan meskipun dengar kadar yang sedikit.
7 Orang yang hendak bertaubat mesti buktikan penyesalan dengan tindak-ikut yang sewajarnya.
8 Orang yang bertaubat dengan sungguh-sungguh penyesalan dan berikrar tidak mengulangi kejahatannya akan diterima oleh Allah taubatnya.
8 Mrk yg diterima oleh Allah akn taubatnya seolah-olah tidak m’punyai sebarang dosa.
10 Mereka yang sempat bertaubat 'nasuha' sebelum roh sampai ke khalqum dimasukkan ke dalam syurga