Monday, October 6, 2008

"Saya budak baru belajar.."

Salam Perjuangan, Salam Muhibbah, Salam Revolusi..

Transisi merupakan perubahan yang berlaku melalui beberapa peringkat. Contoh yang mudah untuk saya bawakan ialah transisi umur manusia. Daripada bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa dan tua. Bagi saya transisi ini berlaku dalam setiap agenda kehidupan individu. Bukan hanya perubahan umur sahaja, tetapi juga perubahan mentaliti dan gaya pemikiran.

Saya sudah lupa berapa umur blog saya yang tak seberapa ini. Pada awalnya saya hanya cuba-cuba. Daripada permulaan 'cuba-cuba' yang nampaknya sedikit berjaya, saya 'cuba-cuba' pula untuk membuat posting. Ia bergantung kepada apa yang saya alami dan lalui saat itu. Blog saya awalnya memang banyak artikel yang membicarakan tentang cinta. Ya, ia merupakan aspek kehidupan. Kemudian bila ada pembaca yang mengkritik blog saya dengan berkata "Kenapa blog ni asyik paparkan benda-benda tentang cinta je? Apa sebenarnya penulis nak sampaikan?"

Kemudian saya sedikit marah. Saya berkata dalam hati "Suka hati la, ni blog aku yang punya". Saya ego, tidak menerima kritikan. Tetapi itu ialah apa yang saya lalui. Lama kelamaan saya terfikir untuk membuat sedikit revolusi. Ubah blog template dan sebagainya. Nampak sedikit perubahan. Masa itu saya lebih gemar bicara soal Muslimah. Blog template saya ketika itu pun berwarna pink!

Lalu, zaman terus mengubah saya. Tika saya berjinak-jinak dengan tugas Dakwah dan Madrasah Tarbiyyah, saya kemudian banyak memaparkan artikel tentang dakwah dan tarbiyyah. Jelas, itulah apa yang saya lalui saat itu. Lagi, ketika saya diamanahkan dengan tanggungjawab kepimpinan, lalu saya cuba menyelongkar dan menaip artikel tentang itu.

Mentaliti dan cara berfikir saya terus berubah masa demi masa. Ya, universiti dan aktiviti kampus mematangkan saya. Aktiviti outdoor(di luar bilik kuliah) lebih banyak membantu saya. Dengan keterlibatan saya dengan program-program MPP & JTK yang agak mampat saat itu, saya melatih diri saya berfikir lebih jauh. Dan hingga kini, saya benar-benar merasakan saya adalah seorang mahasiswa.

Ya! Mahasiswa perlu berfikir dan berubah. Masa demi masa, peringkat demi peringkat. Proses perubahan, tidak kira dalam jangka masa panjang atau pendek, ia sangat dituntut. Malah, banyak perkara di dalam Islam berlaku peringkat demi peringkat ; seperti penurunan wahyu.

Saya sedih dengan segelintir mahasiswa, memperlihatkan ceteknya gaya mereka berfikir. Teringat suatu hari, pensyarah bahasa Inggeris saya memberi arahan, "Sila tulis 2 masalah yang membebankan kamu, yang kamu hadapi sebagai seorang pelajar. Buat dalam kumpulan ya".

Saya sengaja biarkan rakan-rakan yang lain berfikir dan berbincang dan saya ketika itu hanya diam saja. Sengaja saya mahu lihat gaya pemikiran dan idea mereka.

Ada yang memberi idea,
"Haa, apa kata kita buat pasal masalah ni. Tentang cinta."

Ada yang begini,
"Ada seorang lelaki lembut ni dan dia selalu diejek dengan panggilan 'Sotong'. Dia rasa tertekan, dan inilah antara punca dia terus begitu."

Ada pula yang begini,
"Ada seorang perempuan ni. Dia dan bakal suami dia nak kahwin tapi dia masih belajar. Bla.. Bla.. Bla.. "

Aduh! Saya saat itu tidak tahu nak memberi respon yang bagaimana. Semua idea tak kena dengan jiwa saya. Hati saya memberontak,
"Ah, cuba la korang fikir pasal masalah ummat ke.."

Namun saya tetap memberi respon ketika teringat bahawa mereka ialah sasaran mad'u. Moga Allah bantu mereka.

Saya menyeru, ayuh mahasiswa!

Bangkit dari kepompong itu,
keluarlah dari belenggu itu,
kau bisa menggegar dunia dengan akalmu!

Namun, saya masih belajar dan aktiviti pembelajaran saya tidak pernah berhenti hingga saya meninggalkan alam ini. Saya masih muda untuk bicara soal perjuangan. Tidak seperti Tun Dr Mahathir, tidak seperti Perdana Menteri, bukan juga seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz, malah, tidaklah seperti Dato' Seri Anwar Ibrahim. Nyata bahawa mereka lebih bijak mencatur agenda perjuangan dalam jalan yang berbeza. Nyata bahawa mereka lebih berpengalaman. Siapalah saya..

Maka pada hemat saya, saya perlu bimbingan yang efektif dan berpanjangan. Saya masih muda dalam arena ini, perlu sokongan yang jitu. Jika tidak, amat mudah untuk saya jatuh pabila saya melalui jalanan berduri nanti. Oleh itu, saya mengharapkan ilmu daripada sesiapa saja yang sudi memberi, dan saya sangat gembira menerima.

"Besar tapak tangan, nyiru saya tadahkan.."
"Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan.."


Di ambil dari blog:

www.islamcintaku.blogspot.com

MAHASISWA:Mampukah kembali menggugat?

Lipatan sejarah telah membuktikan cubaan untuk menerobos benteng yang menyekat dikala ramai yang terkandas di tubirnya merupakan suatu usaha berani. Golongan mahasiswa yang sanggup mendepani cabaran walaupun sedikit jumlahnya perlu diberikan ruang untuk menyatakan aliran pemikiran, merencana idealisma mahupun gagasan baru yang dibawa mereka. Kesediaan mereka untuk bersama dalam suatu gerakan massa adalah perlakuan terpuji yang sudah lama terkubur dalam sejarah panjang perkembangan negara.


Mahasiswa sebegini merintis jalan baru dalam pertumbuhan minda belia seusia mereka. Mereka membuktikan bahawa gaya hidup tipikal belia semakin menampakkan perubahan. Tiada lagi yang memasang angan untuk hidup berdua di galaksi bersama sang kekasih mahupun yang pernah mengimpikan untuk menggapai bulan bagi membuktikan rasa cinta kepada si jantung hati. Mahasiswa kontemporari lebih gemar dengan wacana Islami (dalam konteks mahasiswa Islam) dan turut sama merasai denyut nadi masyarakat di sekeliling mereka.
Mahupun begitu, keberadaan mahasiswa di tengah gelora masyarakat kadangkala dilihat sebagai masalah. Suara mereka adakalanya terlalu lantang mendesak dan langsung tidak boleh digula-gulakan walaupun sedikit. Lantaran itu pergerakan mereka disekat dan langsung diterima oleh semua dengan alasan mahasiswa adalah golongan harapan yang perlu mempastikan mereka diulit oleh buku dan bersedia menghadapi peperiksaan.

Akhirnya, mahasiswa yang mulanya lantang mencanang pelbagai isu tentang hak, keadilan dan kebenaran, solidariti, kesamarataan serta kelangsungan masyarakat akan turut mati. Ia punah dan lebur dalam himpitan cita-cita dan tanggungjawab. Pembelajaran mereka di universiti pula bolehlah dianggap sebagai hanya mengisi masa lapang. Tanpa sedar, mereka telah mengabaikan amanah yang menuntut mereka menyatakan yang hak dan menyanggah yang batil.

Nilainya juga hilang diterbangkan ribut yang melanda masyarakat seputarnya. Mereka akhirnya akan dinilai sama seperti belia-belia biasa yang lebih suka terhenjut-henjut menikmati bingit muzik, tenggelam dalam budaya hedonisma. Mungkin juga mereka akan turut serta memeriahkan konsert-konsert di pesta tahun baru dan entah apa lagi wabak yang telah bernanah dan berulat dalam kalangan belia tanpa ambil peduli tentang dunia sekelilingnya.

Ketika sekularisme (pemisahan antara agama dan keduniaan) begitu parah, mahasiswa harus kembali kepada teras. Mereka bukanlah golongan yang lemah dan merelakan permasalahan bermaharajalela di depan mata. Mahasiswa juga tidak harus semata-mata menentang. Mereka juga perlu menyumbang. Sewajarnya idealisma yang jitu perlu diterjemahkan melalui pendekatan yang holistik dan realistik, perjuangan politik nilai harus terus dihiasi dengan konsistensi kekal dalam mainstream masyarakat agar status quo mahasiswa sebagai pressure group dan front liner kepada rakyat dapat direalisasikan. Tetapi dalam proses itu adakah mereka akan bangkit kembali atau mampukah mereka menggugat?-Azlan Zainal


“Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah kamu berdukacita,padahal kamulah orang-orang yang tertinggi(kedudukannya di sisi Allah) jika kamu orang yang benar-benar beriman.”- 'ali imran; 139

MPP UiTM jumpa Khalid

Shah Alam, 22September - Menteri Besar Selangor Tan Sri Dato’ Abdul Khalid Ibrahim mengotakan janjinya untuk bertemu pimpinan MPP UiTM berhubung isu membuka 10% tempat di IPTA tersebut untuk bukan Melayu.

Perjumpaan yang diadakan di Kediaman Rasmi MB tersebut dihadiri 6 orang dari MPP UiTM termasuk Presiden Luqman Nul Hakim di samping Datuk Dr. Mohammed Ariffin Aton yang terlibat mengasaskan UKM di samping menjadi CEO Sirim sebelum ini, YB Dr. Halimah Ali (Exco Pendidikan dan Modal Insan), YB Dr. Dzulkifli Ahmad (Ahli Parlimen Kuala Selangor / Pengarah Pusat Penyelidikan PAS) dan ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Selepas program tersebut, Khalid menjadi tuan rumah kepada lebih 200 mahasiswa dari seluruh Selangor untuk berbuka puasa, solat Maghrib, makan malam dan solat Tarawikh.
Masing-masing meluahkan pandangan mereka secara telus dan terbuka.Khalid di dalam pertemuan tersebut menegaskan Bumiputera generasi ini perlu memikirkan bagaimana memperkasakan daya saing mereka, dan bukan sekadar memikirkan untuk membuka tempat kepada pelajar bukan Bumiputera tempatan, malah pelajar antarabangsa. Beliau menggunakan contoh kejayaan UIAM dalam isu ini di samping pencapaian profesional Melayu di Dubai.

Dr. Ariffin pula menegaskan bahawa melontarkan pandangan tersebut bukan bermakna Kerajaan Negeri anti-Melayu. Ini turut disokong oleh Dr. Dzulkifli yang menyifatkan amatlah malang kenyataan tersebut disensasikan oleh BN bagi menghadapi pilihan raya kecil Permatang Pauh. Jika tidak, ia membuka peluang untuk satu wacana yang benar-benar konstruktif untuk menilai apakah langkah yang perlu diambil untuk kita bergerak ke depan.

ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad menegaskan dalam pertemuan tersebut bahawa Kerajaan Negeri menyambut secara terbuka pandangan berbeza yang diberikan mahasiswa, tetapi berharap semangat ini diperkembangkan untuk perkara lain, bukan isu ini semata-mata. Apatah lagi isu ini diperhangatkan oleh media, sedangkan komen asal Dr. Halimah cumalah bagi menjawab persoalan yang dilontarkan wartawan. Beliau juga meminta semua jangan membiarkan emosi bermaharajalela tetapi menggunakan akal dan hujah untuk menilai jamak pandangan.

Di pihak pelajar UiTM, mereka memberi beberapa pandangan - antaranya masanya belum sesuai dan juga ada cara lain yang boleh digunakan untuk mencapai objektif yang sama.
(sumber : niknazmi.com)