Tuesday, September 1, 2009

PERBALAHAN MALAIKAT RAHMAT DAN MALAIKAT AZAB

PERBALAHAN MALAIKAT RAHMAT DAN MALAIKAT AZAB

Pada zaman dulu, ada seorang lelaki yang telah membunuh 99 orang. Dia ingin menjumpai pendita untuk meminta fatwa supaya dia dapat bertaubat dari dosanya. Sebaik saja berjumpa, dia pun menerangkan bahawa dia telah membunuh 99 orang dan bertanya sama ada dia masih ada peluang untuk bertaubat. Pendita dengan tegas mengatakan dia tidak boleh bertaubat kerana dosanya terlalu banyak. Lelaki itu mejadi marah dan terus membunuh pendita itu, menjadikannya mangsa yang ke-100.

Dia masih ingin untuk bertaubat dan terus mencari kalau-kalau ada ulama yang boleh membantunya. Akhirnya dia berjumpa dengan seorang ulama. Dia menceritakan bahawa dia telah membunuh 100 orang dan bertanya sama ada Allah masih menerima taubatnya. Ulama itu menerangkan dia masih ada harapan untuk bertaubat.

Seterusnya dia menyuruh lelaki itu pergi ke sebuah negeri di mana terdapat sekumpulan abid (orang beribadat). Apabila sampai di sana nanti, ulama itu Menyuruhnya tinggal di sana dan beribadat bersama mereka. Ulama itu melarangnya pulang ke negeri asalnya yang penuh dengan maksiat. Lelaki itu mengucapkan terima kasih lalu terus menghala ke negeri yang diterangkan oleh ulama tadi. Sebaik saja sampai separuh perjalanan, dia jatuh sakit lalu meninggal dunia.

Ketika itu t’jadilah p’balahan antara dua malaikat, iaitu Malaikat Rahmat dan Malaikat Azab. Malaikat Rahmat ingin mengambil roh lelaki itu krn pd pendapatnya dia adlh org baik lantaran azamnya utk bertaubat sementara Malaikat Azab mengatakan dia mati dlm su'ul-khatimah krn dia telah membunuh 100 org dan masih blm membuat sebarang kebajikan. Mrk saling berebutan dan tidak dpt memutuskan keadaan lelaki itu.

Allah kemudian menghantar seorg malaikat lain berupa manusia utk mengadili perbalahan mrk berdua. Dia menyuruh malaikat itu mengukur jarak tempat kejadian itu dgn kedua-dua tempat; adakah tempat kejadian itu lebih dekat dgn tempat kebajikan yg hendak dituju atau lebih dekat dgn tempat dia mula b’tolak. Sekiranya jaraknya lebih dekat dgn tempat kebajikan, dia kepunyaan Malaikat Rahmat. Setelah diukur, didpti jarak ke negeri kebajikan melebihi kadar sejengkal saja. Lalu roh lelaki itu terus diambil oleh Malaikat Rahmat. Lelaki itu akhirnya m’dpt pengampunan Allah.

MORAL & IKTIBAR

1 Allah Maha Pengampun Lagi Maha Mengasihani
2 Orang yang berbuat dosa hendaklah diiringi dengan penyesalan dan taubat.
3 Jangan merasa putus asa dari rahmat Allah meskipun telah melakukan dosa yang sangat banyak kerana rahmat Allah sangat luas dan lebih besar daripada dosa besar yang kita lakukan.
4 Menjalankan amar makruf dan nahi mungkar hendaklah dgn hikmah dan bijaksana.
5 Fatwa yg salah dan tidak b’landaskan hukum sebnr hanya menyusahkan diri sendiri
6 Pelepasan dari azab diperolehi hanya dengan berlebihnya timbangan kebajikan meskipun dengar kadar yang sedikit.
7 Orang yang hendak bertaubat mesti buktikan penyesalan dengan tindak-ikut yang sewajarnya.
8 Orang yang bertaubat dengan sungguh-sungguh penyesalan dan berikrar tidak mengulangi kejahatannya akan diterima oleh Allah taubatnya.
8 Mrk yg diterima oleh Allah akn taubatnya seolah-olah tidak m’punyai sebarang dosa.
10 Mereka yang sempat bertaubat 'nasuha' sebelum roh sampai ke khalqum dimasukkan ke dalam syurga

No comments: