Tuesday, September 8, 2009

1 Ogos Adalah Hari Anti ISA Dan Hari Protes

1 Ogos Adalah Hari Anti ISA Dan Hari Protes.
Asslamualaikum dan salam 1 ukhwah.Hari ini saya telas menghadiri sesi pebicaraan 43 orang yang di tangkap pada 26Jan2008 di mahkamah tinggi jalan Duta. Saya tertari apabila membaca satu artikal yang ditulis didalam akhbar parti sosialis Malaysia yang berkaitan ISA. Artikel nye seperti yang berada di bawah.

49 tahun yang lalu, pada 1hb. Ogos 1960, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) telah digubal di Parlimen Malaya oleh Parti Perikatan yang dianggotai oleh UMNO, MCA dan MIC.

Akta zalim ini telah digunakan oleh semua Perdana Menteri Malaysia, dari Tengku Abdul Rahman sehingga Datuk Seri Najib Razak. Ia telah digunakan terhadap semua kaum dan agama di negara ini. Ia berjaya membenteras gerakan mahasiswa, gerakan pekerja dan gerakan reformasi. Ia berjaya memenjarakan pemimpin politik pelbagai aliran dan idelogi politik.

Ia adalah senjata yang paling berbisa dimiliki oleh Parti Perikatan dulu dan Barisan Nasional sekarang untuk menentang hak demokrasi dan kebebasan rakyat.

Parti Sosialis Malaysia (PSM) menyeru segala ahli parti dan barisan fron parti untuk turun beramai-ramai untuk menuntut akta zalim ISA dibubarkan, Kem kamunting ditutup dan tahanan dibebaskan. Jadikan 1 Ogos, sebagai tarikh memprotes akta yang maha zalim ini.

Hak berhimpun secara aman adalah hak demokrasi rakyat Malaysia dan PSM menyeru pihak polis untuk menghormati hak ini dan tidak membuat sebarang tindakan untuk mencabul hak ini.

Cukup sudah kesengsaraan ISA! Marilah kita sama-sama menguburkan akta zalim ini.

No comments: